top of page
image_6483441 (1).JPG

Huisvesting van cavia's

Hieronder volgen een aantal algemene principes en richtlijnen over de huisvesting van cavia's. Wees er echter van bewust dat de huisvesting afhankelijk is van de situatie en het individu. Neem gerust contact op als je vragen hebt en/of je samen de mogelijkheden op maat wil bespreken.

Huisvesting in de tuin

Cavia's zijn niet bestand tegen temperatuursextremen en vertoeven het liefste in een omgevingstemperatuur van 18 tot 24 °C. Echter, kan er vaak buiten meer ruimte voorzien worden voor de cavia's, wat een enorm voordeel is. In ons gematigd klimaat komen extreme weersomstandigheden gelukkig minder vaak voor, maar wanneer deze zich wel voordoen, moeten er maatregelen worden genomen. In principe kunnen cavia's dus buiten leven, onder een aantal voorwaarden. Zorg in het buitenverblijf dat een waterdicht nachthok aanwezig is met isolerende materialen. Idealiter is het hele verblijf waterdicht. Zorg ook dat er altijd schaduw ter beschikking is. Het verblijf moet ook 100% bestand zijn tegen roofdieren: enkel een gaas is niet voldoende.In de winter kan het best koud worden en hier zijn cavia's nu eenmaal niet tegen bestand. Bij extreem koude of warme (cavia's kunnen niet zweten!) temperaturen moet je dus mogelijks je cavia's binnen houden. Let op: continu wisselen van omgevingstemperatuur brengt enorm veel stress voor je cavia's mee. Maak dus je keuze tijdens de wisseling van de seizoenen en hou je cavia's gedurende het seizoen ook op die plek.

guinea-pig-gd68fe1468_1920_edited.jpg
image00008_edited.jpg

Cavia's in huis

Cavia's binnenshuis houden geniet de voorkeur mits voldoende plaats kan worden gegarandeerd. Dit omdat de omgevingsomstandigheden dan controleerd kunnen worden en wilde roofdieren niet bij de cavia's kunnen. Kies wel een plaats voor je cavia's waar voldoende natuurlijk licht aanwezig is. 

Er zijn verschillende soorten huisvestingen beschikbaar voor cavia's die binnenshuis verblijven. Een goede optie is een C&C kooi. Dit type kooi heeft het voordeel dat deze kan worden uitgebreid naar wens en de constructie naar een hoek kan worden gebouwd, waardoor de kooi flexibel kan worden geplaatst. Typische kooien uit dierenwinkels zijn vaak te klein als permanente huisvesting (zie verder voor afmetingen). Bovendien zijn deze kooien vaak ook duur.

IMG_2884_edited.png

Afmetingen van het verblijf

Cavia's vinden het héérlijk om rond te kunnen rennen (zoomies) en op die manier met elkaar te kunnen spelen. Aangezien ze daarnaast ook graag verschillende schuilmogelijkheden hebben, hebben ze best wel wat ruimte nodig. 

Voor een koppel zeugjes of 1 mannetje en 1 vrouwtje is het aangeraden om minstens een 2x4 C&C kooi of afmetingen van ongeveer 70x140 cm te voorzien. Voor een koppel beertjes kies je best een iets grotere ruimte omdat zij territorialer kunnen zijn (2x5 C&C of 70x175 cm). Voor een groep van 4 vrouwtjes of 3 zeugjes en een beertje voorzie je best minstens 70 x 210 cm.

Omdat cavia's moeten kunnen rennen, gelden de afmetingen hier per verdieping. Zorg dus in de eerste instantie dat 1 verdieping voldoende oppervlakte biedt. Loften tellen niet als oppervlakte. Een loftje kunnen cavia's wel fijn vinden, voornamelijk omwille van de verstopplaats dat het biedt. Zorg ervoor dat trapjes niet te steil zijn, daar dit een onnatuurlijke houding is voor cavia’s.

Bodembedekking

Er zijn heel wat verschillende soorten bodembedekking op de markt en de keuze zal vaak ook afhangen van of de cavia's binnen of buiten gehuisvest zijn. In mijn ervaring, werkt een hybride-ondergrond erg goed. Dit is ideaal voor cavia’s die binnen worden gehouden. In dat geval wordt een hoog absorberende ondergrond, bijvoorbeeld hennepvezel, gelegd op een plaats waar de cavia's veel uitwerpselen leggen. Meestal is dit de plaats waar hun hooi ligt. In het overige deel van de kooi kan dan een fleeceondergrond worden gebruikt waar de cavia's comfortabel kunnen liggen. Voor buitencavia’s kan geopteerd worden voor hennepvezel of zachte papierkorrels. Wat je keuze van ondergrond ook is, zorg ervoor dat het materiaal vochtabsorberend is, niet snel gaat stinken, een laag stofgehalte heeft en zacht is aan de gevoelige caviavoetjes.

Untitled
image00008.png

Schuilmogelijkheden

Cavia's zijn prooidieren. Het belangrijkste defensiemechanisme waarover ze beschikken, is vliegensvlug wegrennen van een potentieel gevaarlijke situatie naar een veilig verstopplekje. Het is dus van belang voor de cavia om over schuilmogelijkheden te beschikken in zijn verblijf. Indien de cavia deze optie niet heeft, zal de stress hoog oplopen voor het dier en wordt het een welzijnskwestie. Idealiter bestaat het verblijf uit meerdere schuilmogelijkheden: minstens 1 en idealiter 2 per cavia. Om discussies tussen de cavia's onderling te vermijden, is het aanbevolen om schuilhuisjes met 2 in-/uitgangen in het verblijf te voorzien.

Verrijking

Er zijn verschillende redenen waarom je je cavia's moet voorzien van verrijking. Enerzijds om verveling en depressie te voorkomen, anderzijds om je cavia's actief en gezond te houden. Gelukkig zijn er ook heel wat manieren om deze verrijking te bieden, ook goedkope oplossingen. Enkele voorbeelden:

 

  • voldoende ruimte om te rennen

  • een maatje (zie verder)

  • meerdere verstopplaatsen 

  • een hooiberg 

  • (kauw)speelgoed 

  • verstoppen van voedsel

  • strategiespellen​

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan zeker de blog i.v.m. verrijking voor cavia's door op onderstaande knop te klikken.

image00010_edited.jpg

Het belang van een maatje

Cavia's zijn sociale en bovendien zeer communicatieve dieren. In de natuur vertoeven ze dan ook in groepen van 10-15 individuen. Cavia's hebben dus nood aan een maatje van dezelfde diersoort om samen te spelen en volledig open te bloeien. Bovendien kunnen ze ook steun vinden bij elkaar zodat ze minder gestresseerd geraken. Cavia's die alleen worden gehuisvest, vervelen zich vaak snel en kunnen depressief worden. 
Idealiter worden cavia's van jongs af aan gesocialiseerd zodat ze caviataal voldoende begrijpen en makkelijk in een kuddestructuur passen. Uiteraard moeten de karakters bij elkaar passen en moeten de cavia's voorzichtig en onder toezicht aan elkaar worden geïntroduceerd. Zoek jij nog een vriendje voor je cavia('s), maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Ik kan helpen!

image_6483441_edited_edited.jpg
bottom of page