top of page
image00018_edited.jpg

Huisvesting van konijnen

Hieronder volgen een aantal algemene principes en richtlijnen over de huisvesting van konijnen. Wees er echter van bewust dat de huisvesting afhankelijk kan zijn van de situatie en het individu. Neem gerust contact op als je vragen hebt en/of je samen de mogelijkheden op maat wil bespreken.
Meer uitgebreide informatie nodig over de basis- en gedragsbehoeften van konijnen? Lees dan zeker de blog door op onderstaande knop te drukken.

Een konijn in de tuin

Konijnen zijn voldoende voorzien om in ons klimaat buiten te kunnen verblijven. Dit wel indien het verblijf water- en winddicht is en roofdieren absoluut niet bij de konijnen kunnen komen. Zet het verblijf helemaal af met martergaas, liever dan kippengaas. Zorg ook dat de konijnen een schaduwplek hebben. Ze hebben namelijk een dikke vacht waardoor ze minder goed tegen warme temperaturen kunnen. Het voordeel van konijnen buiten houden is dat er hier vaak meer ruimte voor ze kan worden voorzien en er geen hooi door het huis verspreid ligt. Het nadeel is dat je ze minder goed in de gaten kan houden of contact met ze hebt (zeker bij slecht weer). Ik raad daarom aan om de ren hoog genoeg te maken, zodat jij er makkelijk in kan en er droog in kan staan zodat ook wanneer het regent interactie mogelijk is. De aanbevolen minimumruimte voor konijnen is naar mijn mening te klein om voluit te kunnen rennen en spelen (5-6 m² ren + hok voor 2 middelmaat konijnen). Probeer daarom toch net iets meer ruimte te voorzien. Voorzie ook verschillende schuilmogelijkheden voor je konijnen.

image00003.jpeg
IMG_2898_edited_edited_edited_edited.png

In huis, kan dat?!

Jazeker. Konijnen kunnen in huis worden gehouden in een grote ren of als loslopend konijn (zie verder). Ze kunnen namelijk getraind en opgevoed worden. Als de konijnen in een ren worden gehouden, zorg er dan voor dat deze voldoende groot is. Het is voor konijnen noodzakelijk om te kunnen rennen en ontdekken. Een grote puppyren is hiervoor geschikt en ook praktisch te hanteren. Let er wel op dat de panelen voldoende hoog zijn (idealiter 120 cm), konijnen zijn goede springers! De aanbevolen afmetingen van een ren exclusief hok zijn 5 m² voor 2 kleinere konijnen en 8 m² voor 2 konijnen van grotere rassen, al is dit naar mijn mening te klein voor permanente huisvesting, zeker zonder dagelijkse loslooptijd.

Een aparte kamer ingericht enkel voor de konijnen kan ook een zeer goede oplossing zijn om konijnen binnenshuis te houden. Let er zeker op dat de kamer bunnyproof is en ze geen kabels kunnen stukbijten of zichzelf kunnen bezeren. Voorzie ook hier weer verschillende schuilmogelijkheden.

IMG_6166_edited_edited.jpg

Loslopen in huis

Alsmaar meer mensen kiezen ervoor hun konijn te laten loslopen in huis. Dit is een mooie manier van huisvesten, daar er voldoende ruimte aan de konijnen wordt aangeboden en ze veel verrijking krijgen die hun nieuwsgierige aard ten goede komt. Denk hierbij maar aan ontdekkingsplezier, activiteiten van de mensen waarmee ze samenleven, etc. Bovendien is er veel meer interactie tussen mens en dier, wat de vertrouwensband ten goede komt, maar zo wordt het ook veel sneller opgemerkt mocht het konijntje ziek worden. Het freeroamen van konijnen kan wel enkel onder bepaalde voorwaarden. Zorg dat de ruimte waartoe de konijnen toegang hebben volledig bunnyproof is. Konijnen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en slopen graag dingen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de konijnen een eigen, rustig hoekje hebben met onbeperkt hooi en schuilmogelijkheden waar ze zich kunnen terugtrekken. Konijnen kunnen getraind worden en zindelijk worden gemaakt, maar realiseer je ook dat het niet altijd van een leien dakje gaat. Konijnen in huis kunnen rommelig zijn (bv. haren) en ze vragen ook jouw tijd en energie. Bekijk je graag met mij de mogelijkheden op maat? Contacteer mij gerust!

Verrijking

Konijnen zijn heel actieve en nieuwsgierige dieren. Daarnaast zijn knagen, graven, rennen en ontdekken basisbehoeften voor ze. Zorg dus dat je deze behoeften tegemoet komt en voldoende verrijking voorziet, enerzijds om verveling en gedragsproblemen te voorkomen en anderzijds om je konijnen gelukkig en gezond te houden. Verrijking hoeft bovendien niet duur te zijn. Je komt al een heel eind met een kartonnen doos en toiletrollen of (verse) wilgentakken. Let er wel op dat je de verrijking regelmatig vervangt door iets nieuws. Zo hou je je konijnen geïnteresseerd. Ben je op zoek naar verschillende verrijkingsideeën? Lees dan zeker de blog door op onderstaande knop te klikken.

Untitled

Het belang van een vriendje

Konijnen zijn sociale dieren die in de natuur in groepen leven. Ondanks dat wij als mens ons konijn heel veel aandacht kunnen geven, spreken we niet dezelfde taal, hebben we niet dezelfde geur en zien we er heel anders uit. Het is wetenschappelijk bewezen dat konijnen gelukkiger zijn als ze samen met een soortgenootje leven. Ze bloeien dan helemaal open. Konijnen kunnen ook een heel hechte band vormen samen. Dan gaan ze samen ontdekken, spelen, liggen ze tegen elkaar aan, verzorgen ze elkaar, enzovoort.
Ben je op zoek naar een vriendje voor jouw konijn, maar heb je geen idee hoe er aan te beginnen? Neem gerust contact op.

IMG_8133_edited.jpg
bottom of page