top of page

Basisrichtlijnen voeding

Hieronder volgen basisrichtlijnen met betrekking op voeding voor cavia's. Wees er echter van bewust dat de juiste voeding(shoeveelheid) voor een bepaald dier afhankelijk is van de situatie en het individu. Neem gerust contact op indien je hier vragen over hebt.

 

Klik hier om toegang te krijgen tot de gratis cavia voedingsdriehoek

image00009.png
unnamed (3)_edited.jpg

Vitamine c

In tegenstelling tot konijnen, zijn cavia's niet in staat zelf vitamine c aan te maken. Het is dus erg belangrijk dat ze dit binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding zodat ze gezond blijven. De dagelijkse vitamine c behoefte van gezonde,volwassen cavia's is 10-30 mg/kg lichaamsgewicht. Brokjes speciaal gemaakt voor cavia's zijn gesupplementeerd met vitamine c. Hou er echter rekening mee dat vitamine c lichtgevoelig is en dus snel kan degraderen. Daarnaast degradeert vitamine c ook bij hoge temperaturen en in water. Vitamine c druppels in het eten of water worden daarom ook niet aangeraden. Bovendien kunnen ze de smaak van water veranderen en zullen sommige cavia's minder willen drinken. De beste manier om cavia's te voorzien van vitamine c is door middel van verse groenten of kruiden. Vitamine c tabletten kunnen worden aangeboden, maar niet iedere cavia zal dit aannemen. Dan zal dit moeten worden aangeleerd d.m.v. smaakwenning.

Extra supplementatie (rechtstreeks in de mond of tabletten) kan nuttig zijn bij zieke, oudere of zwangere cavia's. Overleg hiervoor met je dierenarts.

Hooi

Hooi is het belangrijkste onderdeel van de voeding voor cavia's. Een onbeperkte hoeveelheid hooi (vezels) is dan ook erg belangrijk voor hun spijsvertering. Bovendien slijt het hun tanden op natuurlijke wijze af, wat belangrijk is aangezien hun tanden niet stoppen met groeien. Cavia's zijn continu bezig met het eten van hooi. Zorg dus dat ze onbeperkt, vers kwaliteitshooi ter beschikking hebben. Er bestaan allerlei verschillende soorten hooi. Timothee hooi bijvoorbeeld heeft een hoog vezelgehalte en bovendien een laag calcium- & eiwitgehalte. Dit hooi is dan ook zeer geschikt voor cavia's. Zorg voor hooi van kwaliteit met een beperkte hoeveelheid stof daar cavia's vatbaar zijn voor problemen aan hun luchtwegen. Hooi dient altijd vers te ruiken!

unnamed (4)_edited.jpg
image00003_edited_edited.jpg

Gras

Het natuurlijke dieet van cavia’s bestaat voor een groot deel uit grassen. Ik ben daarom ook voorstander van cavia’s dagelijks een portie vers gras aan te bieden of ze indien mogelijk te laten grazen voor extra verrijking. Echter is het niet altijd mogelijk om dit gras te voorzien, zeker niet tijdens de wintermaanden. Gelukkig kunnen we dan rekenen op kwaliteitshooi. De algemene boodschap luidt dus: probeer je cavia’s wanneer mogelijk te trakteren op een portie vers gras.

Let op: cavia's die gras (een tijdje) niet in hun dieet hebben gehad, moeten hier opbouwend aan worden geïntroduceerd om darmlast te voorkomen.

Verse groenten

Cavia's hebben nood aan een dagelijkse portie vers groenvoer. Idealiter bevat deze portie diverse soorten groenvoer (minstens 3 verschillende groenten of kruiden) zodat ze allerlei verschillende vitaminen binnenkrijgen. Zorg voor een gevarieerd en gebalanceerd dieet, grote hoeveelheden van 1 soort is nooit goed! Groenvoer kan hoge hoeveelheden van bepaalde nutriënten bevatten en sommige cavia’s kunnen hier gevoelig op reageren. Bovendien is het aangeraden om de portie doorheen de dag te verdelen. Als basis neem je vezelig groenvoer, bijvoorbeeld gras, loof of bladgroenten. Het is aanbevolen om gemiddeld 50-100 g groenten/cavia per dag te voederen, afhankelijk van de grootte van je cavia. Let hierbij wel op dat je cavia's groenvoer gewend zijn. Indien niet, is het belangrijk dat je stillaan de hoeveelheid opbouwt aangezien cavia's een gevoelig darmstelsel hebben. Hetzelfde geldt voor vers voer dat je cavia's nog nooit gegeten hebben.

Geef enkel groenvoer dat veilig is voor cavia's. Twijfel je over welke groenten veilig zijn? Download gratis de infofiche.

8ff6cc_57030d217dd14d66beb6ed7b0288f6ed~mv2.jpg
IMG_5426_edited.jpg

Droogvoer

Het bijvoederen van brokjes aan cavia’s wordt aangeraden om ze te voorzien van essentiële voedingsstoffen. De korrels moeten speciaal samengesteld zijn voor cavia's en bevatten best geen toegevoegde suikers. Helaas is niet alles wat op de markt beschikbaar is, gezond voor cavia's. Let er op dat de korrels dezelfde vorm en kleur hebben, daar cavia's erg selectief kunnen zijn. Kies voor een voeder dat grotendeels bestaat uit (timothee) hooi en idealiter vrij is van granen. Overvoeder cavia's niet om obesitas (en metabole ziekten) te voorkomen. De algemene richtllijn is 15 tot maximaal 20 g per cavia per dag. Uiteraard zijn er individuele verschillen en gelden er andere richtlijnen voor zwangere cavia's, cavia’s met gezondheidsproblemen of cavia's jonger dan 7 maanden.

Tussendoortjes

Niets is fijner dan onze geliefde viervoeters af en toe te trakteren op wat lekkers. Bovendien komt het ook de band met onze caviatjes ten goede en bestaan er gelukkig snacks die ook een voedingswaarde bieden. Traktaties zijn en blijven echter wel traktaties. Ze zijn vaak erg lekker, maar probeer toch die smekende oogjes te weerstaan omdat snacks vaak ook veel suiker bevatten.

Hieronder vind je een aantal snacks die je cavia's erg lekker zullen vinden en die in beperkte mate mogen worden aangeboden:

  • klein stukje fruit 

  • erwtenvlokje

  • supreme science selective naturals (loops, garden sticks, etc.)

  • oxbow (vitamin c/digestive support, etc.)

Realiseer je dat cavia's vaak erg blij zijn met groenten als snack. Geef ze liever een extra stukje van hun favoriete groente dan bv. dagelijks een stuk fruit, wat veel suiker bevat.

unnamed (2)_edited.jpg

Niet geschikt voor cavia's

Helaas worden er nog steeds commerciële producten aangeboden die niet geschikt of gezond zijn voor cavia's. Hieronder een overzicht zodat je weet wat je moet vermijden.

  • knaagsticks met toegevoegde suiker zoals honing

  • producten met toegevoegde suiker 

  • zuivelproducten of 

    yoghurtdrops (vaak aangeboden als snoep voor knaagdieren)

  • noten en zaden (hoog vetgehalte)

  • liksteen (dit is zelfs gevaarlijk voor cavia's daar het veel calcium en hoge zoutgehaltes bevat)

  • gekookte of bewerkte groenten

  • champignons 

  • cake, chocolade, koekjes, etc (cavia's zijn strict herbivoor!)

Vermijd droogvoer met hoge gehaltes aan gehele granen (bv. soja) en toegevoegde suikers (bv. melasse, glucose, etc.).

bottom of page